У каструлю налий ~1.5 л води або овочевого бульйону (якщо хочеш). Постав на сильний вогонь, накрий кришкою, чекай, поки закипить.
Коли вода закипіла додай нашинковану капусту. Зменш вогонь до середнього і вари приблизно 10 хвилин, щоб капуста стала м’якішою.
Потім вкинь засмажка, добре перемішай. Підвищ вогонь до середньо-сильного, доведи борщ знову до кипіння.
Щойно закипить — зменш вогонь до малого. Додай зварене пшоно, сіль (приблизно 1 ч. л.), лавровий лист (1-2 шт.), перець чорний — або мелений (¼ ч. л.), або кілька горошин.
Вичави в борщ часник, і якщо буряк вийшов надто кислий — додай трохи цукру (приблизно ½ ч. л.).
Все добре перемішай і дай борщу потомимтись ще 5 хвилин на маленькому вогні під кришкою.
Вимкни вогонь, накрий каструлю кришкою і дай борщу настоятись щонайменше 30 хвилин, а краще годинку. За цей час смаки обіймуться й подружаться — борщ стане таким, як треба.