Візьми 1,5 кг свіжого буряка. Обирай середнього розміру. Темно червоні. Не гнилі, не тріснуті. Гарно вимиєш буряк під проточною водою, щоб прибрати весь бруд.
Очисть від шкірки. Натри на грубій тертці або наріж соломкою товщиною 3-5 мм. Підготуй 3-літрову банку, обдай її окропом або простерилізуй.
На дно банки кинь 2 лаврові листки, 6–8 горошин чорного перцю, 1 маленький шматочок кореня хріну (2–3 см, чищений), засип нарізаний буряк у банку, ущільни ложкою, щоб було менше повітря.
Закип’яти 2 літри води, дай їй охолонути до теплої (не гарячої!) температури (приблизно 35–40°C). Розчини у воді 2 чайні ложки солі без гірки. Залий буряк у банці розсолом так, щоб повністю покрився. Якщо треба — притисни зверху чимось важким (наприклад, чистим стаканом).
Накрий марлею, прикріпи гумкою або мотузкою, і постав у тепле місце без прямих сонячних променів на 2–4 дні. Ідеальна температура — 22–25°C.
Як зрозуміти, що готово:
Колір стане насичено-червоний. З’явиться характерний кислий запах (але не тухлий). Якщо є пінка зверху — знімай ложкою щодня.