Апетитна шакшука

Фотографія страви під назвою Апетитна шакшука

Як готувати справжню шамсукку з Тунісу від Томидла

Довгих днів, та приємних ночей, подорожній!

Сядь ближче до вогнища, обітри лапи, сьогодні розповім тобі про страву, яка пахне пустелею, глиняними стінами та ранковим сонцем Магрибу. Це шакшука, яєчня в томатному соусі, що гуляє світом з Тунісу, але в таверні «Синій кіт» ми подаємо її так, як треба: густу, духмяну, гарячу, зі смаком спецій і пригод.

Колись у північній Африці, у місцях, де верблюд не розкіш, а засіб пересування, а спеції цінуються більше за золото, господині готували цю страву з усього, що було під рукою: свіжі томати, перець, часник і яйця. Але не в простоті її магія,  а в поєднанні. Помідори тушкуються до солодкого згущення, перець дає соковитість, а кмин, паприка і червоний перець розповідають історії без слів. І коли вже здається, що краще не буде, обережно вбиваються яйця. І от воно, чаклунство. Білки ніжно хапаються, а жовток ще тремтить, мов золотий місяць над оазою.

У таверні ми подаємо шакшуку просто в сковорідці, з хрустким хлібом і добрим вином. Це страва для душі: зігріває, нагадує про далекі подорожі та тепло вогнища. Її смак, це суміш вітру з Сахари, пилу доріг і першого ранкового ковтка свободи.

Хочеш відчути це? Приготуй шакшуку вдома. Простота інгредієнтів приховує силу смаку. Візьми сковорідку, поріж овочі, додай спеції й створи свою маленьку магію. Не гай часу, спробуй цю історію на смак уже сьогодні.

Інгредієнти

Помідор 800 г.

Помідор 800 г.

Перець солодкий (болгарський) 150 г.

Перець солодкий (болгарський) 150 г.

Цибуля ріпчаста біла 120 г.

Цибуля ріпчаста біла 120 г.

Часник 3 (зубчики )

Часник 3 (зубчики )

Яйця курячі 4 шт.

Яйця курячі 4 шт.

Оливкова олія 3 Ст. ложка

Оливкова олія 3 Ст. ложка

Томатна паста 1 Ст. ложка (або харисса )

Томатна паста 1 Ст. ложка (або харисса )

Кмин 1 ч. ложка (мелений )

Кмин 1 ч. ложка (мелений )

Паприка солодка мелена 1 ч. ложка

Паприка солодка мелена 1 ч. ложка

Перець червоний мелений На смак (або кайєн)

Перець червоний мелений На смак (або кайєн)

Сіль На смак

Сіль На смак

Петрушка Пучок

Петрушка Пучок

Кінза 1 Пучок

Кінза 1 Пучок

Збережи інгридієнти

Крок 1: Підготуй овочі

Обдай помідори окропом і зніми шкірку, подрібни. Цибулю дрібно наріж, перець очисть від насіння та наріж соломкою. Часник дрібно порубай ножем. 

Почни з помідорів. Зроби хрестоподібний надріз на плодоніжці та занур у киплячу воду на 30 секунд. Потім одразу переклади у холодну воду й зніми шкірку. Після цього подрібни м’якоть кубиками.

Цибулю очисть від лушпиння й наріж дрібними кубиками,  чим дрібніше, тим швидше вона приготується.

Болгарський перець розріж навпіл, вичисти насіння та внутрішні перегородки, потім поріж тонкою соломкою або півкільцями.

Часник очисть й дрібно порубай ножем або розчави пресом, якщо не любиш великі шматочки.

💡 Якщо сезон не помідорний, використовуй якісні консервовані подрібнені томати без додаткових добавок. Вони добре замінять свіжі.

Крок 2: Обсмаж овочі

Добре розігрій сковорідку з товстим дном, залий олію. Спочатку обсмаж цибулю до м’якості, далі додай перець і часник. Готуй поки все злегка не  карамелізується.

Візьми широку сковорідку або сотейник з товстим дном. Налий кілька ложок оливкової олії й прогрій її на середньому вогні, поки не з’явиться легкий димок або характерний аромат.

Додай нарізану цибулю та смаж 3–5 хвилин до м’якості. Потім додай болгарський перець і смаж ще 4–5 хвилин, постійно помішуючи, щоби нічого не підгоріло. Часник додається останнім, обсмаж його швидко, 30–60 секунд, до появи запаху.

💡 Смажити краще на середньому вогні, так овочі не пригорять і віддадуть свій смак олії.

Крок 3: Додай спеції

Додай до овочів кмин, солодку паприку, щіпку червоного перцю та томатну пасту або хариссу. Спеції прогріваються 1–2 хвилини для повного аромату.

Коли овочі стануть м’якими та рум’яними, час додавати спеції. Всип мелений кмин, солодку паприку (можна копчену для глибшого смаку), щіпку кайєнського перцю або сушений чилі, якщо любиш гостре. Додай ложку томатної пасти або харисси — вона додасть глибину соусу.

Усе добре перемішай, щоби спеції вкрили овочі рівномірно. Прогрій 1–2 хвилини, але не пересмажуй, спеції можуть гірчити.

💡 Харисса — традиційна північноафриканська паста з чилі, часнику, олії й спецій. Вона чудово пасує шакшуці, але можна замінити її звичайною томатною пастою + щіпка гостроти.

Крок 4: Додай помідори

Виклади подрібнені помідори до овочів, трохи підсоли. Тушкуй соус на середньому вогні 10–15 хвилин, поки він не загусне і не стане однорідним.

У сковорідку з обсмаженими овочами додай підготовлені свіжі або консервовані томати. Додай трохи солі, перемішай. Тушкувати слід на помірному вогні без кришки, час від часу помішуючи, щоб соус не пригорів. Помідори повинні зм’якнути, виділити сік і утворити густу ароматну масу.

Якщо соус надто кислий,  додай дрібку цукру, це збалансує смак.

💡 Соус має бути густим, але не сухим. Якщо надто водянистий, тушкуй довше або трохи підніми вогонь під кінець.

Крок 5: Вбий яйця

Зроби ложкою лунки в соусі, обережно вбий туди яйця. Накрий і тушкуй 6–8 хвилин, поки білки не схопляться, а жовтки залишаться рідкими.

Ложкою зроби 4 лунки в густому соусі. У кожну обережно вбий яйце, щоб не потрапила шкаралупа, спершу розбий яйце в чашку. Розмісти яйця рівномірно.

Накрий сковорідку кришкою. Готуй на маленькому або середньому вогні до готовності білка. Жовтки мають залишитись м’якими й трохи тремтіти при дотику.

💡 Щоб отримати рідкі жовтки,  почни перевіряти готовність після 5–6 хвилин. Якщо любиш твердіші,  тримай довше.

Крок 6: Подача

Зніми з вогню, посип зеленню, подавай гарячим прямо у сковорідці з теплим хлібом або лавашем.

Коли яйця готові, зніми сковорідку з вогню. Посип шакшуку свіжою зеленню петрушки або кінзи. Подавай відразу, бажано просто у сковорідці, бо страва швидко втрачає тепло. Поруч поклади свіжий хліб, лаваш або піту — вони стануть і ложкою, і супутником до соусу.

💡 Ще краще смакує з густим йогуртом або кисломолочним напоєм поруч. У близькосхідних версіях шакшуки іноді додають трохи м’яти до зелені.  Якщо подобається, спробуй.

Деякі поради

Використовуй стиглі помідори або якісні консерви без добавок

Не накривай кришкою яйця, щоби жовтки залишились рідкі

Подавай відразу зі свіжим хлібом, соус не терпить очікування

Завершення

Ось і завершилась наша смачна мандрівка до північної Африки разом із шакшукою. Стравою, що зігріває, надихає й годиться і для буденного сніданку, і для лінивого вихідного з келихом вина та добрим хлібом. Сподіваюсь, аромат спецій і соковитих томатів залишив по собі приємний посмак.

Збережи цей рецепт у своїх записках або кулінарному скарбі,  пригоди варто повторювати.

Поділись ним з друзями чи родичами. Може, саме сьогодні хтось шукає натхнення на сковорідці.

А я, Томидло Сиволап, муркочу тобі на прощання: нехай твоя кухня буде повна ароматів, а тарілка смачних історій. До нової зустрічі в таверні «Синій кіт»!