✅ Використовуй свіжу білу рибу для насиченішого смаку
✅ Не перегрівай вершки, щоб уникнути згортання
✅ Додай щіпку мускатного горіха для глибшого аромату
✅ Соус можна зберігати в холодильнику до 3 днів
Привіт, подорожній!
Зазирнувши до моєї таверни «Синій Кіт», ти, певно, шукаєш щось цікаве. Щось із запахом моря й легенд. Ну, маю дещо якраз для тебе, білий рибний соус, який не один шторм пережив. І я охоче відкрию тобі його таємницю.
Готувати цей соус мене навчив старий морський вовк, на ім’я Жак. Колись, мандруючи Середземним морем, він потрапив в одне невеличке рибальське село. Тамтешні рибалки готували цей соус просто з того, що вудили вранці й мали під рукою: свіжа риба, трохи часнику, вершки, лимон. Прості речі — але смак... о, той смак!
Жак довго їх вмовляв розповісти рецепт, а зрештою виміняв його на ящик доброго рому. Ти б бачив ті перемовини — наче торг за душу з самим дияволом.
З того часу я трохи допиляв рецепт, додавши своїх фішок. Тепер це фірмова страва в меню моєї таверни. Кремовий, ніжний, трохи пікантний — цей соус пасує до риби, до овочів, а дехто й пасту з ним змахує, ніби то якесь свято живота.
Якщо маєш настрій до кулінарної мандрівки — хапай казанок, розігрівай плиту й гайда! А я тим часом відкрию пляшку сухого — за Жака і за добрий смак.
Філе білої риби 300 г.
Цибуля ріпчаста біла 1 шт.
Часник 2 зуючик
Вершки 200 мл. (20% )
Лимон 1 шт.
Олія 2 Ст. ложка
Сіль На смак
Перець чорний мелений На смак
Філе риби перевір на наявність кісток. Якщо є — витягай пінцетом або пальцями. Потім наріж рибу на невеликі кубики приблизно 2×2 см. Не ріж надто дрібно, вона має залишитись соковитою після приготування.
Цибулю очисть і дрібно поріж.
Часник роздави ножа і дрібно покриши. Якщо любиш гостріше — можна взяти більше часнику.
Лимон помий, обдай окропом (щоб цедра була без гіркоти), натри 1 ч. л. цедри та вичави 1,5–2 ст. л. соку. Кісточки, ясна річ, викинь.
Зелень, петрушку чи кріп, помий, обсуши та дрібно поріж, але залиш трохи для декору при подачі.
Постав велику пательню або сотейник на середній вогонь. Налий 2 ст. л. олії (рафінованої, щоб не перебивала аромат).⠀
Закинь цибулю і смаж, помішуючи дерев’яною ложкою, десь 4–5 хвилин — поки не стане прозорою, м’якою і трохи золотавою на краях.
Додай подрібнений часник і смаж ще 1–2 хвилини. Не перетримай, якщо часник стане коричневим, соус матиме гіркоту.
Вкинь шматки риби до цибулі з часником. Акуратно перемішай. Смаж на середньому вогні 5–7 хв, поки риба не стане білою з усіх боків і легко розпадатиметься виделкою. Мішай обережно, щоб не перетворити все на кашу.
Посоли та поперчи на смак. Можна ще додати щіпку сушеного чебрецю або кропу, якщо хочеш трохи трав’янистого аромату.
Зменш вогонь до малого. Акуратно вливай вершки (200 мл), постійно помішуючи.
⠀
❗ Вершки повинні бути кімнатної температури, щоб не згорнулися! Не виливай холодні з холодильника. ❗
Додай лимонний сік і цедру. Помішай і тушкуй соус на мінімальному вогні 7–10 хв. Він повинен злегка загуснути.
Якщо соус здається занадто рідким у 1 ст. л. холодної води розведи 1 ч. л. кукурудзяного крохмалю, влий у соус і доведи до загустіння (ще 1–2 хв).
Зніми пательню з вогню, додай порізану зелень. Перемішай ще раз, накрий кришкою і дай настоятися 5 хв.
Подавай гарячим як соус до риби, овочів на грилі, вареної картоплі або домашньої пасти.
Ідеально доповнює келих білого сухого вина або пшеничний хліб із хрумкою скоринкою.
Зберігай залишки соусу в холодильнику в скляній банці не більше 3 діб. Перед подачею — підігрій на водяній бані або повільному вогні, не доводячи до кипіння.
✅ Використовуй свіжу білу рибу для насиченішого смаку
✅ Не перегрівай вершки, щоб уникнути згортання
✅ Додай щіпку мускатного горіха для глибшого аромату
✅ Соус можна зберігати в холодильнику до 3 днів
Цей білий рибний соус — універсальний додаток до багатьох страв. Його ніжний смак та аромат збагачують будь-яку трапезу. Збережи цей рецепт та поділися ним з друзями. До нових зустрічей у таверні "Синій Кіт"!