Довгих днів, подорожній!
Сідай ближче до вогнища, бо маю для тебе історію не з книжки, а з самого серця Полтавських лісів, де мох пахне старими казками, а гриби ростуть під кожним кущем, ніби самі просяться в казан.
Було це давно, ще до того, як у таверні «Синій Кіт» з’явилась бочка доброго трунку й карта світу, списана іклами. Я, Томидло Сиволап, не маючи тоді ані свіжого м’яса, ані риби, вирішив зварити щось із того, що було під лапою. У мішку, кілька картоплин, пригорща борошна, яйця, та головне свіжі гриби, щойно з лісу. Я кришив їх у казан, кидав лавровий лист, а далі — ліпив із тіста м’які, округлі галушки, кидаючи їх просто в киплячий бульйон, ніби казав їм: «Пливіть, бо зараз буде смачно».
Суп вийшов не бідний, але простий. Прозорий, як лісове озеро після дощу, з ароматом хвої й тепла. Галушки в ньому не танули, а тримались гідно, м’які й ситні. І кожен, хто куштував його в таверні, потім просив ще. Бо то не був просто суп, то була історія, зварена на вогні, з душею і трохи з легким смутком про осінь, що приходить із туманами.
Готуй його, подорожній, у тихий вечір. Згадай ліс, тепло кухні та муркотіння старого кота. І хай у твоїй оселі буде затишно, як у таверні на краю світу.