Закарпатський борщ «по-хустськи»

Простий рецепт справжнього борщу з Карпат

Привіт, подорожній! Заходь у таверну, сідай,  розкажу як варять тут справжній закарпатський борщ по-хустськи. Борщ, що зігріє і напоїть енергією навіть у найхолодніший день.

В Карпатах давно зрозуміли, що борщ з солодкою паприкою виходить не просто червоним, а справжнім вибухом смаку, щоб він зацвітав яскраво-червоним кольором і мав той унікальний аромат, який ти не забудеш. До того – квасоля, м’ясо і томати, що роблять цей борщ на славу ситним і наваристим. Такий борщ може зігріти навіть найзапеклішого мандрівника і зарядити енергією на весь день.

Тож не гай часу — берися за приготування, відчуй справжній смак Карпат у себе в кухні. І пам’ятай: гарна їжа — це просто, смачно і по-нашому.

Інгредієнти

Бульйон м’ясний 3 л.

Бульйон м’ясний 3 л.

Квасоля 100 г.

Квасоля 100 г.

Капуста білокачанна 200 г.

Капуста білокачанна 200 г.

Картопля 350 г. (3 шт.)

Картопля 350 г. (3 шт.)

Буряк 300 г. (3 шт.)

Буряк 300 г. (3 шт.)

Морква 100 г. ( 1 шт.)

Морква 100 г. ( 1 шт.)

Цибуля ріпчаста біла 100 г. ( 1 шт.)

Цибуля ріпчаста біла 100 г. ( 1 шт.)

Часник 3 зуючик

Часник 3 зуючик

Томатна паста 2 Ст. ложка

Томатна паста 2 Ст. ложка

Оцет 1 Ст. ложка

Оцет 1 Ст. ложка

Олія

Олія

Лавровий лист 2 шт.

Лавровий лист 2 шт.

Сіль На смак

Сіль На смак

Перець чорний мелений На смак

Перець чорний мелений На смак

Кріп На смак

Кріп На смак

Петрушка На смак

Петрушка На смак

Збережи інгридієнти

Крок 1: Приготування бульйону

Варимо м’ясний бульйон за цим рецептом посилання. Потрібно близько 2,5–3 літри бульйону — достатньо, щоб борщ був густий і ситний.

Коли буде готовий — обов’язково проціди його через сито або марлю, щоб у борщ не потрапили кістки, пісок чи всяке лайно.

Крок 2: Підготовка квасолі

Якщо у тебе суха квасоля, замочи її в холодній воді на 8-12 годин. Злий воду, залий свіжою і вари на середньому вогні 40-60 хвилин до повної м’якості. Не забудь зняти піну! Злий воду і відстав у сторону.

Якщо береш консервовану квасолю — просто промий під холодною водою.

Крок 3: Підготовка овочів

Буряк почисть, наріж тонкою соломкою або натри на великій тертці.

Моркву почисть і наріж тонкою соломкою або натри.

Цибулю  почисть і дрібно поріж ножем.

Капусту  нашаткуй середньою соломкою (приблизно 3-5 мм).

Перевір, щоб всі овочі були готові та лежали в мисках — далі їх будемо по черзі закидати.

Крок 4: Пасерування овочів

На сковороду влий 3-4 столові ложки олії, розігрій на середньому вогні. Закинь цибулю, смаж до прозорості, постійно помішуючи (2-3 хвилини). 
Додай моркву, тушкуй 3-4 хвилини. Далі клади буряк, додай 0,5 чайної ложки солі, тушкуй 7-10 хвилин до м’якості (перемішуй, щоб не пригоріло). 
За 5 хвилин до закінчення тушкування додай 1 столову ложку солодкої паприки, швидко перемішай, не дай підгоріти.
Влий 2-3 столові ложки томатної пасти або поклади 200 г подрібнених томатів. Тушкуй ще 3-5 хвилин, щоб овочі наситилися томатним смаком.

Крок 5: Варіння борщу

Візьми каструлю з готовим бульйоном (2,5–3 л), доведи до кипіння. Кидай у бульйон пасеровані овочі зі сковороди. Перемішай.

Додай нашатковану капусту. Знову доведи до кипіння.

Потім додай квасолю).

Зменш вогонь до мінімуму і вари борщ під кришкою 15-20 хвилин, поки капуста не стане м’якою, але не перевареною.

Посоли та поперчи на смак.

Крок 6: Фінальні штрихи

Вимкни вогонь, накрий каструлю кришкою і дай борщу настоятися 10-15 хвилин. За бажанням додай дрібно порізаний часник (1-2 зубчики) і жменю свіжої зелені (петрушка, кріп). Перемішай.

Крок 7: ПодачаПодача

Розлий борщ у глибокі миски або тарілки. Обов’язково подай зі шматком чорного хліба або пампушками. 
Для настрою — постав чарку горілки збоку (як у справжній закарпатській таверні).

Деякі поради

 

Використовуй якісне м'ясо — від цього залежить смак бульйону.

Не шкодуй часу на варіння — чим довше, тим смачніше.

Квасолю замочуй на ніч — так вона швидше звариться.

Буряк запікай у фользі — так він зберігає більше смаку.

Додавай оцет або лимонний сік після буряка — це зберігає колір борщу.

Дай борщу настоятися — на другий день він ще смачніший.

Подавай з пампушками або чорним хлібом — це класика.

Завершення

От і все, борщ готовий. Зробив — збережи рецепт, щоб не загубити, і поділись з тими, хто цінує справжній смак. Повернись ще — у мене тут ще купа рецептів, які гріх пропускати. На все добре і смачного!