Фотографія страви під назвою Борщ по-львівськи

Борщ по-львівськи

Час приготування

02:10

Сезони

Україна

Україна

Інгредієнти

Бульйон м’ясний
Бульйон м’ясний

2

л.
Буряк
Буряк

500

г.
4 шт. середні
Картопля
Картопля

400

г.
4 шт. середні
Морква
Морква

150

г.
1 шт. велика
Корінь петрушки
Корінь петрушки

50

г.
1 шт.
Цибуля ріпчаста біла
Цибуля ріпчаста біла

120

г.
1 велика
Сосиски
Сосиски

200

г.
краще копчені або домашні
Томатна паста
Томатна паста

50

г.
2 ст. ложки
Оцет
Оцет

2

Ст. ложка
9%
Цукор
Цукор

1

ч. ложка
Масло вершкове
Масло вершкове

30

г.
2 ст. ложки
Сіль
Сіль
На смак
Перець чорний мелений
Перець чорний мелений
На смак
Лавровий лист
Лавровий лист

2

шт.
Сметана
Сметана
Кріп
Кріп
Петрушка
Петрушка
Збережи інгридієнти

Легенда про червоний борщ від старого кухаря з Краківської

Колись, ще за файних часів, як вулицями Львова бігали батяри за гарненькими панянками, а з кав'ярень пахло свіжою мелясою й тістечками, я,  знаний на весь центр господар і кухар від Бога, держав свою маленьку, але дуже файну таверну на Краківській.

Одного вечора, коли туман сповзав з Високого Замку, а мокрий брук шепотів під лапами, до мене запхався якийсь дух. Ні, не той, що в келишку, а справжнісінький — привид старого кухаря з Батиївки, що колись варив борщ ще за часів Речі Посполитої.

Сів він біля печі, витягнув свою стару, потерту шапку і каже мені крізь пару:
— Коте, якшо хочеш, шоб в твоїй таверні люди і далі збиралися гріти душу, звариш мені борщ, як колись моя бабця варила в Личакові!

Я, певне, трохи перелякався, але кажу:
— Та без питань, пане привиде! Тільки ти мені підказуй, шо й до чого.

І тут почалося: рубай кістки, вари бульйон, буряка варити з оцтом, не забувай! Наріж картопельку, підсмаж морквочку й петрушку на пательні, додай трохи перцю, лаврушку... І головне — файні сосиски, шоб борщ не був самітний, як старий лев без левиці!

Тож ми разом — я та мій примарний гість — зварили той борщ. Коли аромат розлігся вулицею, люди самі почали шмигати до таверни, як миші на сир. А дух посміхнувся, поправив свою стару фартуху і зник, лишивши мені найцінніше — рецепт справжнього борщу по-львівськи, такого, що гріє навіть тоді, як зимова бруківка ламає ноги.

Відтоді я варю той борщ, шоб душа співала, а живіт муркотів від вдоволення. А тепер і ти, мій добрий приятелю, маєш нагоду роздобути собі шматок тої львівської магії!

Інструкції

Крок 1: Підготуй буряк

Спочатку берися до буряків — їх має бути 4 середніх, бажано молоденьких, гладеньких, без плям. Помий їх, шкірку не здирай, лиши її — вона збереже колір і не дасть соку витекти при варінні.

Далі закинь буряки в каструлю, залий холодною водою так, шоб покрила їх повністю, додай 1 столову ложку оцту, це збереже той глибокий буряковий колір, який потім буде тішити око. Вариш буряки на середньому вогні до напівготовності – це десь 30–35 хвилин. Проткни ножем — має входити, як у м’яке масло, але з легеньким спротивом.

Коли зваряться — злити воду, остудити буряки, обережно зчистити шкірку руками (вона сама злазить), і наріж тонкою соломкою. Хочеш – бери тертку для корейської моркви, буде ще файніше.

Крок 2: Тушкуй буряк

Постав велику пательню на середній вогонь. Кинь 2 ст. ложки вершкового масла, розтопи його. Додай

нарізаний буряк,

2 ст. ложки томатної пасти (бери густу і кислувату, не якусь там водянисту),

1 ч. ложку цукру (він витягне смак)

і ще 1 ст. ложку оцту.

Перемішай дерев’яною ложкою. Тушкуй 20–30 хвилин, періодично помішуючи, щоб не пристав до дна. Буряк має трохи зм’якнути, але не розлазитись.

Крок 3: Наріж овочі

Поки буряк тушкується, готуй інші овочі:

Картопля (4 шт.): чистиш, миєш, ріжеш кубиками розміром приблизно з гральну кістку.

Морква (1 шт.): чистиш, миєш, ріжеш соломкою або натираєш на грубій терці.

Корінь петрушки (1 шт.): так само як моркву – чистиш, ріжеш соломкою.

Цибуля (1 шт.): чистиш, ріжеш дрібними кубиками – як на засмажку.

Крок 4: Пасеруй овочі

Став на вогонь пательню, додаєш 2 ст. ложки вершкового масла (або сала, як хочеш більше «по-львівськи»). Розігріваєш, закидаєш моркву, петрушку і цибулю. Пасеруй 10 хвилин на середньому вогні, поки все не стане м’якеньке й трохи золотисте. Важливо: не підсмажуй до темного кольору — має бути ніжна золотиста плівочка. Перемішуй часто, не дай пригоріти.

Крок 5: Закидай картоплю в бульйон

Бери каструлю з 2 літрами вже готового бульйону (рецепт в інгредієнтах 😉). Доведи до кипіння. Закидай туди порізану картоплю. Після закипання вари 10 хвилин на середньому вогні, щоби картопля стала майже готова – проткни ножем для перевірки, має бути м’яка, але не розвалюватись.

Крок 6: Додай буряк і пасеровані овочі

У каструлю до картоплі висипай тушкований буряк разом із соком, який виділився. Потім – всю підсмажку з пательні, не забудь і жирок зібрати ложкою й додати — він смачний!

Приправ усе сіллю на смак (спробуй перед тим бульйон), чорним меленим перцем (буквально кілька щипочок), додай лавровий лист (2 штуки). Перемішай. Вари ще 15–20 хвилин, доки все стане м’яке й борщ почне пахнути, на всю хату.

Крок 7: Обсмаж сосиски

Поки борщ собі булькає, візьми 200 г сосисок. Наріж кружальцями або півмісяцями, як тобі більше до вподоби. Обсмаж на пательні без масла (якщо вони жирні) або з 1 ч. ложкою масла – до легкої золотистої скоринки. Вони мусять пахнути апетитно!

Додай сосиски в борщ за 5 хвилин до завершення варіння. Дай їм там трохи покипіти, щоби смак перейшов у те що треба.

Крок 8: Подача

Борщ готовий. Дай йому постояти під кришкою хвилин 10, хай "зійдеться". Розлий по тарілках. До кожної додай щедру ложку сметани й посип свіжою зеленню петрушки або кропу. А поряд постав хлібину з грубою скоринкою, можна з сальцем — шоб вже по повній.

Деякі поради

Ще рецепти