Мисливський соус

Насичений соус із грибами, вином і травами

Привіт подорожній!

Сидів я якось біля каміна, шкрябаючи списки запасів до зими, коли в таверну занісся старий ловець із Рогатої Балки. Приніс шмат добряче запеченої дичини, а з ним – розповіді про ліси, вогнища й дух полювання.
"Коте, – каже, – треба щось таке, щоб м'ясо аж співало".

Ну, ти ж мене знаєш – не люблю я порожніх балачок. Пірнув у комору, витягнув червоний соус, гриби, пляшечку вина... А далі – танець каструль і запахів, що навіть хмари над стріхою почервоніли.

Так і народився цей мисливський соус – лісовий, п’янкий, духмяний. Ідеальний до дичини, баранини або просто скибки хліба біля багаття. Або до келиха – ну ти розумієш 😉

Інгредієнти

Свіжі гриби 200 г. (шампіньйони або лісові)

Свіжі гриби 200 г. (шампіньйони або лісові)

Цибуля ріпчаста біла 80 г. (1 шт. )

Цибуля ріпчаста біла 80 г. (1 шт. )

Червоне вино 100 мл. (сухе )

Червоне вино 100 мл. (сухе )

Курячий бульйон 250 мл.

Курячий бульйон 250 мл.

Томатна паста 2 Ст. ложка

Томатна паста 2 Ст. ложка

Масло вершкове 30 г.

Масло вершкове 30 г.

Оливкова олія 1 Ст. ложка

Оливкова олія 1 Ст. ложка

Сіль На смак

Сіль На смак

Перець чорний мелений На смак

Перець чорний мелений На смак

Петрушка для прикраси

Петрушка для прикраси

Чебрець  сушений дрібка (за бажанням)

Чебрець сушений дрібка (за бажанням)

Збережи інгридієнти

Крок 1: Підготуй гриби

Спочатку візьми свіжі гриби — лісові, якщо є, або звичайні печериці. Почисть їх від землі та дрібного сміття. Наріж гриби тонкими скибочками або середніми шматочками, щоб вони не були ані занадто великими, ані дрібними.

Крок 2: Готуємо базу для соусу

Очисть та поріж дрібними кубиками цибулину. У великій сковороді або каструлі з товстим дном розігрій столову ложку олії. Як вона достатньо прогріється, закинь цибулю. Смаж до золотистого кольору, поки не відчуємо цей приємний аромат карамелізованої цибулі.

Крок 3: Додаємо гриби

Тепер до цибулі додай гриби. Переміщай, щоб вони рівномірно розподілились по поверхні. Готуй  їх на середньому вогні, щоб гриби встигли пустити сік і трохи підсмажитись. Не поспішай, вони мають стати м’якими та змінити колір, але не треба їх пересушувати. Це займе 5-7 хвилин.

Крок 4: Вино для смаку

Тепер влий червоне вино, небагато, пів склянки (можна і більше, якщо хочеш більш п’янкий смак). Можна сміло пити решта, поки соус готується, бо інколи улюблений напій лише покращує процес 🙂. Залиш на кілька хвилин, щоб алкоголь трохи випарувався. Пам’ятай, що вино має бути якісне, інакше не буде того самого духмяного ефекту.

Крок 5: Тим часом – бульйон

В окремій каструлі нагрій близько 250 мл курячого бульйону. Коли він закипить, зменш вогонь, щоб просто тримався теплим.

Крок 6: Готуючи соус

Тепер до сковорідки з грибами та цибулею. Додай 1-2  столової ложки томатної пасти, добре перемішай, щоб паста рівномірно розподілилась, залий це діло теплим бульйоном. Нехай все це разом з’єднається в одну ароматну зупку.

Крок 7: Приправи

Додаємо сіль, чорний перець на смак. Можна підкинути чималеньку дрібку чебрецю або розмарину, якщо хочеш більш лісової нотки. Але не переборщи — це все має бути легким.

Крок 8: Завершальний етап

Після того як соус трохи покипить (5-10 хвилин), додай кілька ложок вершкового масла. Перемішай до повного розчинення масла. Соус має стати густим, але не важким, і його текстура повинна бути гладкою, без великих шматків (лише ніжні гриби та ароматний винний соус).

Крок 9: Останній штрих

Наприкінці соусу можна додати трохи свіжої петрушки або кропу для зеленого акценту, але це не обов'язково. Якщо хочеш, ще раз перевір і відкоригуй сіль чи перець.

Крок 10: Подача

Налий соус на порційну тарілку або, якщо готуєш дичину, полий ним м'ясо безпосередньо на столі. Ідеально поєднується з запеченою дичиною, бараниною або скибкою хліба, який можна вмочати в цей неймовірний соус, поки не потоне.

Деякі поради

Використовуй свіжі гриби, а не сушені – вони дадуть соковиту лісову нотку

Не шкодуй якісного червоного вина – що п'єш, те й у соус!

Наприкінці не кип'яти, коли додаси масло – воно має обережно розтанути

Соус найкращий свіженький, але й на другий день він тримає форму

Завершення

От і все, друже. А наостанок хочу сказати: мисливський соус – це ціла історія, що пахне грибами, вином і дичиною. Його готують не для буднів, а для тих вечорів, коли за вікном вітер, а на столі м’ясо з великого полювання.
Тож збережи рецепт і поділись із друзями.
А я пішов – вже час.