✅ Використовуй батон з хрусткою скоринкою.
✅ Шинку обирай якісну, без зайвих добавок.
✅ Овочі додавай на смак — експериментуй!
✅ Подавай гарячим, щоб сир залишався тягучим.
Привіт, подорожній!
Сідай ближче, налий собі щось попити, а як голодний — то й перекусити візьми. Бо розповім тобі за рецепт, від якого точно слинка потече і в шлунку забурчить.
А мова піде про фарширований батон, і так буває. Бо з нього можна не тільки канапки зі шпротами робити, або в молоці замочити, щоб фаршу на котлети більше було. Але от зробити смакоту з хрумкою скоринкою, де соковита начинка з шинки та овочів та аромат спецій створюють неповторний смак, який запам'ятається надовго.
Я цей рецепт відкрив випадково, ще коли таверна була просто напівзгнила хижа в лісі. В коморі — нічого особливого: батон, вже не першої свіжості, шмат копченої шинки, недогризок перцю, помідор і твердий сир, що втік був з мишоловки. Ну й пару ложок сметани, бо хто ж без неї...
Не довго думаючи, вирізав я з батона серце, змішав усе, що було, запхав туди, загорнув у фольгу й сунув у піч. І поки я грів лапи біля вогню, таверну наповнив такий аромат, що навіть нежить з сусіднього кургану прийшла нюхати повітря біля вікна.
Коли ж дістав ту хрумку, гарячу паляницю з соковитою начинкою, відрізав шматочок, а в від нього аромат неймовірний, і сирок так і тягнеться ниточками. Тож я собі швиденько чарочку до країв влив, випив і закусив. Як мені добре стало, тепло і ситно. Красот!
Хочеш перевірити? Ну то тягни лапи до кухні та берися до справи, зроби цей батон сам.
Батон 1 шт.
Шинка копчена 200 г.
Помідор 1 шт.
Перець солодкий (болгарський) 1 шт.
Сир твердий 150 г.
Сметана 2 Ст. ложка (або майонез )
Сіль На смак
Перець чорний мелений На смак
Візьми цілий батон, краще не надто свіжий — трохи підсохлий тримає краще форму. Зріж верхню частину вздовж ніби кришку. Акуратно вийми м’якуш ложкою чи руками, не прориваючи дна і стінок батона. Має вийти "човен" із хрусткої скоринки.
Шинку поріж дрібними кубиками, щоб добре розподілялася й не випадала при нарізанні готової страви.
Болгарський перець очисть від насіння та дрібно поріж.
Помідори наріж кубиками, сік залишай, не виливай.
Цибулю подрібни, вона додасть соковитості.
Твердий сир натри на тертці. Можна грубо, можна дрібно, як любиш.
На сковороді з краплею олії трохи підсмаж перець з цибулею — буквально 3–5 хвилин до м’якості. Додай туди шинку, прогрій разом ще хвилинку. Зніми з вогню, дай трохи охолонути.
У глибокій мисці з’єднай обсмажені овочі, шинку, помідори, сметану або майонез (або і те, і те), сир і спеції. Додай трохи м’якушу, який витяг з батона — так начинка буде щільніша. Добре вимішай усе ложкою чи руками, як тобі зручніше.
Акуратно наповни човник начинкою. Щільно, але не так, щоб тріщав. Накрий зверху зрізаною «кришкою» з батона. Загорни батон у фольгу.
Поклади батон у розігріту духовку (180–190°C) на середню полицю. Запікай у фользі 15–20 хвилин — щоб усе прогрілося й сир почав танути. Потім розгорни фольгу зверху. І запікай ще 10 хвилин це зробить скоринку золотистою й хрумкою.
Дістань батон з духовки, дай йому трохи постояти — 5–7 хвилин, щоб начинка «схопилася» і не розлазилась. Наріж гострим ножем шматками товщиною у 2–3 пальці. Подай із зеленню, соусом або просто так — з келихом чогось міцного чи чашкою гарячого чаю.
✅ Використовуй батон з хрусткою скоринкою.
✅ Шинку обирай якісну, без зайвих добавок.
✅ Овочі додавай на смак — експериментуй!
✅ Подавай гарячим, щоб сир залишався тягучим.
Цей фарширований батон, ідеальна закуска для будь-якої нагоди. Простий у приготуванні, але неймовірно смачний. Збережи рецепт і поділися з друзями — нехай і вони насолодяться цим смаколиком.
До нових зустрічей у таверні «Синій Кіт»! 🐾