Фотографія страви під назвою Ароматний червоний томатний соус

Ароматний червоний томатний соус

Час приготування

00:45

Сезони

Італія

Італія

Інгредієнти

Помідор
Помідор

500

г.
або консервовані
Цибуля ріпчаста біла
Цибуля ріпчаста біла

1

шт.
Часник
Часник

3

зуючик
Оливкова олія
Оливкова олія

2

Ст. ложка
або соняшникова
Цукор
Цукор

1

ч. ложка
Сіль
Сіль
На смак
Перець чорний мелений
Перець чорний мелений
На смак
Базилік сушений
Базилік сушений
На смак
або свіжий
Орегано сушений
Орегано сушений
На смак
Збережи інгридієнти

Справжня магія італійської кухні в кожній ложці

Ciao, viaggiatore!. Сідай, я налию тобі келих чогось теплого, а поки — розповім історію одного соусу, що міг примирити навіть дракона з тролем.

Це ароматний червоний томатний соус, класика італійських таверн, що має силу оживити найпростіший макаронний обід або стати музою для твоєї домашньої піци.
Я готую його зі стиглих томатів, що ще пахнуть сонцем, додаю щіпку спецій і трошки терпіння — бо любов до соусу не терпить поспіху.

Готуйся, бо після цього рецепта ти вже не зможеш повернутись до магазинної гидоти з пакета.

Інструкції

Крок 1: Підготовка овочів

Очисть часник, 3 зубчики, притисни їх лезом ножа, щоб шкірка легко відділилась. Потім дрібно поріж.

Одну середню цибулину обчисть від лушпиння, розрізаєш навпіл і дрібно шаткуй кубиками. Сльози — це нормально, це знак, що соус буде душевний.

Якщо використовуєш свіжі помідори (500 г) — зроби надріз хрест-навхрест на кожному, занур їх у киплячу воду на 30 секунд, далі в холодну, і зніми шкірку. Потім наріж кубиками.

Якщо консервовані помідори у власному соку — просто подрібни їх виделкою або рукою в мисці (так, рукою, як італійські бабусі — не фігура мови).

Крок 2: Обсмажування основи

Візьми середню каструлю або глибоку сковорідку. Налий 2 ст. л. оливкової (можна і соняшникової, але) олії.

Нагрій на середньому вогні. Закинь туди цибулю й обсмажуй до прозорості — це 5–7 хвилин, помішуй, щоб не підгоріла.

Коли цибуля стане м’якою, додавай часник. Смаж ще 1–2 хвилини, допоки запах стане шалено апетитним — слідкуй, щоб не підгоріло! Якщо запах змінився з «ммм» на «ой», зменш вогонь.

Крок 3: Приготування томатної основи

Додай до обсмаженого часнику з цибулею підготовлені помідори.

  Кинь 1 ч. ложку цукру (це збалансує кислоту помідора, і соус не буде кислий).

Посоли на смак — почни з ½ ч. ложки. Потім спробуєш.

Додай чорного меленого перцю — кілька щіпок, на свій розсуд.

Всип сухий орегано та базилік — по ½ ч. ложки, або скільки душа просить. Якщо маєш свіжий базилік — наприкінці вкинь кілька листків замість сушеного.

Перемішай усе гарно дерев’яною ложкою, доведи до кипіння.

Крок 4: Томління соусу

Коли почне булькати, зменш вогонь до мінімального. Накрий кришкою наполовину (не повністю!) і залиш булькати на повільному вогні 20–30 хвилин.  Помішуй кожні 5–10 хвилин, щоб не пристав.

У цей час соус повільно густіє, аромати змішуються — і в кухні пахне так, що навіть сусіди зверху припиняють сваритися.

Крок 5: Завершення

За 30 хвилин соус має бути густий, із невеликими шматочками. Якщо хочеш — візьми блендер і перебий до однорідної консистенції. Якщо любиш «по-домашньому» з текстурою — залиш як є.

Скуштуй. Додай ще солі/перцю/трав, якщо треба. Це твоя алхімія смаку.

Зніми з вогню. Дай соусу 5–10 хвилин "відпочити", перед тим як подавати або перекладати у банку.

Деякі поради

Ще рецепти