Салат зі свіжих помідорів із бринзою

Фотографія страви під назвою Салат зі свіжих помідорів із бринзою

Літній смак Карпат у кожному шматочку

Привіт, подорожній!

Проходь ближче до грубки, хоч надворі й спека. У таверні прохолодно — кам’яні стіни тримають свіжість, як і моя бринза зранку. Знаєш, бувають дні, коли не хочеться нічого важкого. Хіба трохи вина, скибка хліба, й щось легке до нього. Сьогодні в нас буде закуска проста, але не банальна — салат зі свіжих помідорів із бринзою. Цю страву мені якось приніс один мандрівник із Верхнього Водяного, казав, що там так їдять щодня влітку. Я трохи допрацював, додав свого — базиліку з підвіконня, олії з куща, що росте біля сараю...

Цей салат — як розмова з давнім другом: легкий, чесний, соковитий. Поки ріжеш помідори, у голові спокій, а поки посипаєш бринзою — відчуваєш, що життя не таке вже й складне.

Давай я навчу тебе, як зробити цей салат. Не заради рецепта — заради душі. Бо іноді найкращі речі — найпростіші.

Інгредієнти

Помідор 300 г.

Помідор 300 г.

Бринза 100 г.

Бринза 100 г.

Базилік свіжий 6 лист

Базилік свіжий 6 лист

Оливкова олія 2 Ст. ложка

Оливкова олія 2 Ст. ложка

Оцет 1 ч. ложка (Білий винний )

Оцет 1 ч. ложка (Білий винний )

Сіль На смак

Сіль На смак

Перець чорний мелений На смак

Перець чорний мелений На смак

Збережи інгридієнти

Крок 1: Підготовка овочів

Помий помідори під холодною водою.

Вибери гострий ніж. Тупий ніж розчавить томати, і салат буде виглядати як після бою.

Якщо чері — ріж навпіл або на чверті. Звичайні — навпіл, потім скибочками товщиною 0,5–1 см. Не надто тонко, бо розлізуться.

Перекинь помідори в велику миску. Нехай буде місце для перемішування.

Крок 2: Додай цибулю

Очисть червону цибулину від лушпиння. Поріж тоненькими півкільцями. Якщо цибуля дуже ядуча — залий холодною водою на 10 хвилин, потім злий. Додай до помідорів і обережно перемішай.

Крок 3: Підготуй бринзу

Візьми шмат бринзи. Краще холодної її простіше різати. Наріж кубиками по 1 см або поламай руками. Не потрібно ідеально, хай виглядає по домашньому. Додай до овочів, але ще не мішай. Ще буде заправка.

Крок 4: Порви зелень

Помий петрушку та базилік. Обірви листя руками. Не ріж ножем. Посип зеленню зверху в мисці.

Крок 5: Приготуй заправку

В невеликій мисці змішай 2 ст. ложки оливкової олії, 1 ч. ложку винного оцту (або лимонного соку), сіль дрібку (бринза солена!), свіжозмелений чорний перець — на смак

Збий виделкою або маленьким вінчиком. Має злегка побіліти, стати емульсією.

Крок 6: Змішай усе

Полий заправкою салат. Акуратно перемішай великими ложками або руками. Важливо не розчавити помідори й не розламати бринзу в кашу. Спробуй. Якщо чогось не вистачає — додай.

Залиш на 5–10 хвилин постояти. Так смаки перемішаються, а ти — наллєш собі келишок вина

Деякі поради

Бери стиглі, м’ясисті помідори – жодної водянистої нудоти.

Бринза має бути трохи солонувата, але не жорстка. Краще домашня, не з супермаркету.

Не переборщи з базиліком – він має доповнювати, а не забивати смак.

Оливкова олія — тільки холодного віджиму. Або хороша соняшникова нерафінована.

Хочеш драйву – додай кілька капель білого вина у заправку.

Завершення

Отака страва, подорожній. Ніякої магії, тільки справжній смак. Збережи цей рецепт, поділись із тим, кого любиш, і не забувай — у простих речах найкраще.

До нових зустрічей у таверні «Синій Кіт»