Волинський пісний борщ з квасолею

Фотографія страви під назвою Волинський пісний борщ з квасолею

Смачний, ситний, пісний борщ, що жене зиму та дарує тепло.

Привіт подорожній! Коли мова заходить про смачні пісні страви, я завжди радий поділитись. Волинський пісний борщ з квасолею його справжній душевний смак, який був народжений на холодних волинських землях, вірніше, навіть на їх глибині. Якось збирався я в подорож на північ і натрапив на стареньку бабцю, яка варила цей борщ на вогнищі. Як потім виявилось — це була магія справжньої української кухні! Ніжна квасоля, буряк, капуста – усе це створює чудовий аромат, який важко забути.
Зараз же я передаю цей рецепт тобі, щоб і ти міг приготувати свою власну порцію цієї чудової страви!

Інгредієнти

Квасоля 200 г. (або консервована)

Квасоля 200 г. (або консервована)

Буряк 300 г. (2 шт. )

Буряк 300 г. (2 шт. )

Морква 150 г. (1 шт. )

Морква 150 г. (1 шт. )

Цибуля ріпчаста біла 100 г. (1 шт)

Цибуля ріпчаста біла 100 г. (1 шт)

Капуста білокачанна 300 г.

Капуста білокачанна 300 г.

Томатна паста 2 Ст. ложка

Томатна паста 2 Ст. ложка

Олія 2 Ст. ложка

Олія 2 Ст. ложка

Вода 1.5 л. (або грибний бульйон )

Вода 1.5 л. (або грибний бульйон )

Лавровий лист 2 шт.

Лавровий лист 2 шт.

Перець чорний горошком 6 шт.

Перець чорний горошком 6 шт.

Сіль На смак

Сіль На смак

Кріп Пучок

Кріп Пучок

Петрушка Пучок

Петрушка Пучок

Збережи інгридієнти

Крок 1: Замочи квасолю (якщо не консервована)

Візьми 200 г сухої білої або червоної квасолі. Промий її під холодною водою. Переклади в миску й залий прохолодною водою щонайменше на 6–8 годин, краще — на ніч. Потім воду злий, ще раз промий квасолю.

🟡 Якщо використовуєш консервовану — просто злий рідину з банки та промий квасолю під водою. Переходь одразу до етапу з буряком.

Отже, замочену квасолю поклади в каструлю та  залий 1,5 л чистої води. Постав на середній вогонь та дай закипіти, зніми піну. Вари 40–50 хвилин, поки квасоля стане м’якою, але не розлазитиметься.

Крок 2: Підготуй овочі

Поки квасоля вариться візьмись за овочі. Буряк  очисть, наріж тонкою соломкою або натри на великій тертці (як тобі зручніше).

Морква очисть, наріж кружальцями або соломкою.

Цибулю очисть, наріж дрібними кубиками.

Капусту нашаткуй тонкою соломкою.

Розклади усе по мисках, щоб не метушитись у процесі.

Крок 3: Обсмаж овочі

На сковороді розігрій 2 ст. ложки олії (соняшникової або оливкової). Спершу кинь цибулю, обсмаж до легкого золотистого кольору. Додай моркву, переміщай і тушкуй 3–4 хвилини. Потім додай буряк і 2 ст. ложки томатної пасти, перемішай. Влий трохи води (пару ложок), зменш вогонь і тушкуй 10–15 хвилин під кришкою, щоб буряк пустив сік і набрав кольору.

Крок 4: Варіння борщу

У каструлю з квасолею (або просто в нову, якщо консервована квасоля) долий до 1,5 л води або грибного бульйону і доведи до кипіння.

Додай підсмажені овочі з томатною пастою, добре перемішай. Потім поклади капусту. Кинь 2 лаврових листи, чорний перець горошком (5–6 шт.), сіль — на смак. Вари все це на середньому вогні приблизно 30–35 хвилин, поки капуста стане м’якою, але не кашею.

Крок 5: Додай квасолю (якщо консервована)

Якщо ти використав консервовану квасолю саме час додати її в каструлю, перемішай і прогрій ще 10 хвилин.

Крок 6: Фінальний штрих

Вимкни вогонь. За бажанням додай дрібно нарізану зелень (кріп, петрушку). Накрий кришкою та дай настоятись 15–20 хвилин.

Деякі поради

Якщо хочеш зробити борщ більш наваристим, можна використовувати грибний бульйон замість води.

Не забувай знімати піну, аби смак був чистим і насиченим!

Замість квасолі можна додати картоплю для більш ситної версії страви.

Борщ смачніший наступного дня, тому не лінуйся зробити більше!

Для аромату додай трохи лаврового листа і духмяного перцю в кінці готування.

Завершення

Ну от і весь рецепт, нічого складно.

Тож готуй цю страву, а загалом завжди готуй з теплом у серці. І все в тебе вийде пречудово.

Збережи рецепт і обов’язково поділись із друзями.

А я пішов працювати. До зустрічі!