Львівський Борщ з грушею

Фотографія страви під назвою Львівський Борщ з грушею

Королівський червоний борщ із ніжною ноткою груші від таверни «Синій Кіт»

Привіт подорожній. Вітаю тебе в моїй таверні. Сідай ото за стійку — налию тобі гальбу пива 🍺 і розповім давню історію про борщ із грушею сушеною. Бо не всякий зразу повірить, що в борщ грушу пхають, а даремно.

Колись, ще за панських часів, у центрі Львова була маленька куховарка, на ім’я Теодора. Кажуть, вона готувала так, що до неї черга шикувалась, так смачні страви були. А ще був у неї секрет який вона давала до свого борщу, як не дивно, але то була сушена груша. І обов’язково та, що сохла над яблуневими дровами, набираючись солодкого диму.

Теодора казала: «Як у борщ грушу не кинеш — ніби й не борщ». І всі думали, що то жіноча забаганка, поки одного разу вона не подала той борщ старому аптекарю з Вірменської. Він в тім борщі таку гармонію почув, що кинув алхімію й відкрив харчевню. А груша в борщі стала легендою, як і Теодора.

І от тепер, у моїй таверні, я готую той самий борщ. Червоний, як захід сонця. З буряком, квасолею, капустою та нарізаною копченою грушею, що віддає борщу солодкавий смак і душу деревини.

Ну то що, цікаво?
То бери ножа і гайда готувати!

Інгредієнти

Буряк 300 г.

Буряк 300 г.

Морква 100 г.

Морква 100 г.

Цибуля ріпчаста біла 100 г.

Цибуля ріпчаста біла 100 г.

Капуста білокачанна 200 г.

Капуста білокачанна 200 г.

Часник 3 зуючик

Часник 3 зуючик

Груша сушена 100 г.

Груша сушена 100 г.

Томатна паста 2 Ст. ложка

Томатна паста 2 Ст. ложка

Масло вершкове 30 г.

Масло вершкове 30 г.

Лавровий лист 2 шт.

Лавровий лист 2 шт.

Перець чорний горошком 6 шт.

Перець чорний горошком 6 шт.

Сіль На смак

Сіль На смак

Перець чорний мелений На смак

Перець чорний мелений На смак

Збережи інгридієнти

Крок 1: Підготовка квасолі

Якщо використовуєш суху квасолю, замочи її на ніч у холодній воді (щоб розм’якшилася і швидше зварилася). Вранці злий воду, залий свіжою і постав варити на середній вогонь. Вари до напівготовності, це приблизно 40 хвилин.

Якщо береш консервовану — просто промий її у друшляку.

Крок 2: Замочування та нарізання груші

Візьми сушену, копчену грушу. Помісти її у глибоку миску і залий теплою водою (не окропом!), залиш на 15-20 хвилин, щоб розм’якшилася. Після замочування поріж грушу на дрібні кубики.

Крок 3: Підготовка буряка

Візьми свіжий буряк, добре його помий, щоб не було землі. Очисть буряк. Натрій на грубій тертці, щоб борщ мав насичений колір і смак. Відклади в миску.

Крок 4: Нарізання капусти

Візьми середній качан капусти, розріж навпіл, потім на четвертинки. Відріж качан. Поріж капусту тонкою соломкою, щоб вона швидко зварилася і не була жорсткою.

Крок 5: Готуємо засмажку

Розігрій на сковороді 2 столові ложки олії. Поріж дрібно цибулю (1 середню) і кинь її в олію. Смаж до золотистого кольору, але не спали, має бути ніжно. Додай 1-2 столові ложки томатної пасти, перемішай і смаж 3-4 хвилини, щоб паста віддала свій аромат.

Крок 6: Варка борщу

Налий у велику каструлю 2,5-3 літри холодної води. Коли вода закипить, поклади у неї натертий буряк. Вари 20-25 хвилин, поки буряк не стане м’яким.

 Додай до буряка порізану капусту. Перемішай. Одразу ж додай замочену і порізану грушу. Все перемішай і вари ще 10 хвилин.

Крок 7: Додавання квасолі та спецій

Додай у каструлю з борщем квасолю. Перемішай.

Посоли та поперчи на смак. Поклади 2-3 лаврових листи. Якщо хочеш гостроти додай трохи перцю чилі (або просто щіпку меленого перцю) і кинь у борщ.

Крок 8: Об’єднання всього

Виклади засмажку в каструлю з борщем. Добре перемішай. Вари ще 5-7 хвилин на слабкому вогні, щоб смаки з’єдналися.

Крок 9: Фінальний штрих

Дрібно поріж 2-3 зубчики часнику і додай у борщ. Також додай дрібно нарізану свіжу зелень — кріп, петрушку або зелену цибулю. Зніми з вогню, накрий кришкою і дай борщу настоятися хвилин 10-15.

Крок 10: Подача

Наливай борщ у глибокі глиняні миски. Обов’язково зверху капни кілька крапель соняшникової олії — це підкреслить смак і блиск. Посип свіжою зеленню (кріп, петрушка) і кількома шматочками груші для акценту. Поруч поклади свіжий зубчик часнику. Кілька скибочок чорного хліба або домашню пампушку з часниковим соусом! Якщо хочеш по-львівськи постав на стіл глечик кисляку або келих охолодженого домашнього вина.

Деякі поради

Використай свіжу або сушену грушу для яскравого аромату

Роби пасеровку буряка окремо, щоб не забити колір

Не шкодуй час на витримку борщу: настоюй його 10–15 хвилин перед подачею

Додай трохи вершкового масла наприкінці — смак виросте на голову

Якщо любиш гостре — вкинь кілька пластинок чилі при варінні

Завершення

Ну що, вийшов борщик? Сподобався? Тоді зберігай цей рецепт, щоб не загубити, і кидай його друзям. Нехай і вони знають, як справжній львівський борщ робиться, з тією самою душею і смаком, що гріє навіть у найхолоднішу зиму.

Бувай, заходь у «Синього Кота» ще, бо тут завжди гаряче і смачно, і ніколи не пусто за столом. За келихом пива чи чаркою настоянки — нові історії та рецепти для тебе вже чекають!