Перці, фаршировані овочами

Фотографія страви під назвою Перці, фаршировані овочами

Соковиті перці з овочевою начинкою – смак літа в кожному шматочку

Привіт, подорожній!
Бачу, змучений ти, наче після сутички з трохи п’яним гобліном на базарі. Сідай ближче до вогнища, налий собі кухоль теплого — і слухай, що я, Синій Кіт, розповім.

Було це в часи, коли я ще мандрував далекими землями, шукаючи не золота, не слави — а рецептів, що роблять життя хоч на шмат смачнішим. І от, у одному забутому селi, що ховалося під тінню старого лісу, стара бабця навчила мене магії. Не тієї, що викликає грозу з неба, а тієї, що перетворює простий перець на страву, яку ти запам’ятаєш до кінця життя.

«Перець, — каже вона, — має бути цілим, з кришечкою, наче маленький казанок. А всередину — не м’ясо, не драконячі хвости, а те, що виросло під сонцем: морква натерта, цибулька, рис, трохи кабачків та ложка сиру — для згоди». А соус… соус — то взагалі балада окрема. Зі стиглих томатів, з краплею сонячної олії та димком вогнища — щоб зігрівав і душу, і черево.

Скуштуй один — і зрозумієш, що справжня магія не у фокусах, а в добре зготованій страві. І так, чарочка домашнього тут пасує, як рукавиця до клинка.

Ну що, друже, досить слухати. Настав час братись до справи. Фаршируймо перці — як навчили нас старі кулінарні маги

Інгредієнти

Рис 100 г.

Рис 100 г.

Перець солодкий (болгарський) 6 шт.

Перець солодкий (болгарський) 6 шт.

Кабачок 200 г. (молодий )

Кабачок 200 г. (молодий )

Морква 150 г. (2 середні)

Морква 150 г. (2 середні)

Цибуля ріпчаста біла 150 г. (2 маленькі)

Цибуля ріпчаста біла 150 г. (2 маленькі)

Помідор 500 г.

Помідор 500 г.

Часник 2 зуючик

Часник 2 зуючик

Сир твердий 100 г.

Сир твердий 100 г.

Цукор 1 ч. ложка

Цукор 1 ч. ложка

Олія 3 Ст. ложка

Олія 3 Ст. ложка

Лавровий лист 1 шт.

Лавровий лист 1 шт.

Сіль На смак

Сіль На смак

Перець чорний мелений На смак

Перець чорний мелений На смак

Базилік сушений На смак

Базилік сушений На смак

Збережи інгридієнти

Крок 1: Підготуй перці

Візьми 6-8 середніх болгарських перців (бажано червоних або жовтих). Акуратно відріж верхівку з хвостиком — це буде кришечка. Вийми насіння і білі перегородки всередині. Промий перці.  

Посоли трохи, буквально дрібку, всередині і переверни їх догори дном на рушник, щоб трохи стекли. Кришечки не викидай — залишай.

Крок 2: Відвари рис

Відміряй 100 г круглого рису. Промий кілька разів, залий водою у співвідношенні 1:2 і відвари до напівготовності (7–8 хвилин після закипання). Воду злий, рис трохи остуди.

Крок 3: Підготуй овочі для начинки

Наріж 1 велику цибулину дрібними кубиками, натри 1 велику моркву на грубій тертці, наріж дрібно 1 невеликий молодий кабачок.

Обсмаж усе на середньому вогні додавши 2-3 ложки олії: спочатку цибулю (до прозорості), потім моркву й кабачок.

Додай сіль і трохи перцю. Смаж до м’якості овочів (приблизно 7–10 хвилин). Зніми з вогню, дай охолонути.

Крок 4: Змішай начинку

У велику миску виклади овочі, рис, додай 100 г натертого сиру (твердого або типу моцарели, на твій смак). Перемішай все ретельно. За бажанням додай дрібку сушеного базиліку або орегано.

Крок 5: Фаршируй перці

Обережно начиняй кожен перець сумішшю, не втрамбовуй сильно — начинка трохи розбухне. Накрий кожен перець його «кришечкою». Постав нафаршировані перці вертикально в жаротривку форму чи казанок з товстим дном.

Крок 6: Зроби томатний соус

В окремій мисці змішай:

 400 мл томатного соку або пюре з помідорів, 2 ст. ложки олії, 1 ч. ложку цукру, сіль, перець до смаку, 1–2 подрібнені зубчики часнику,  трішки паприки чи сухої зелені (на твій розсуд). Залий цим соусом перці рідина має доходити приблизно до 2/3 висоти перців.

Крок 7: Готуй страву

Накрий кришкою або фольгою. Туши на повільному вогні на плиті або в духовці при 180°C близько 50–60 хвилин. За 10 хвилин до кінця можна зняти кришку — щоб верх трохи підрум’янився.

Крок 8: Подавай

Дай настоятися ще хвилин 15, перш ніж подавати. Подавай з ложкою сметани або просто з хлібом. 

Деякі поради

Використовуй свіжі, щільні перці середнього розміру – вони краще тримають форму при запіканні.

Якщо хочеш додати страві пікантності, додай трохи гострого перцю або часнику до начинки.

Для більш насиченого смаку запікай перці в томатному соусі з додаванням улюблених спецій.

Залишки начинки можна використати як гарнір або начинку для інших овочів.

Подавай перці зі сметаною або йогуртом для додаткової ніжності.

Завершення

Ось і все, друже! Тепер ти знаєш, як приготувати смачні перці, фаршировані овочами. Збережи цей рецепт, поділись ним з друзями, і нехай він принесе радість у твоє життя. До нових зустрічей у таверні «Синій Кіт»!